Nawet urodzinowy tort można przygotować w domu, Szybki i łatwy do zrobienia. Nie mam wątpliwości, ten deser uwielbiają maluchy i dorośli. Przygotowałem go na czwarte urodziny mojego siostrzeńca.
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
250 g masła
6 białek
5 żółtek
160 g cukru
cukier wanilinowy,
250 g mąki,
słoik dobrego dżemu morelowego lub brzoskwiniowego,
polewa czekoladowa do dekoracji.
Cukier kolorowy
Torcik kacperka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło ucieramy mikserem, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli wrzucamy połamaną czekoladę do garnuszka włożonego w naczynie z gorącą wodą.
Po przestudzeniu powoli dolewamy czekoladę do masła i ucieramy masę przy pomocy miksera. Kolejno dodajemy żółtka, pod koniec dodajemy trochę cukru waniliowego i ucieramy masę na najwyższych obrotach. Osobno ubijamy schłodzone białka na sztywną pianę, powoli dosypujemy do niej cukier nie przerywając ubijania. Piana powinna stać się gładka i błyszcząca, bez kryształków cukru. Delikatnie łączymy pianę z masą czekoladową, najlepiej dodając pianę z białek po jednej łyżce. Całość delikatnie mieszamy. Teraz przesiewamy do miski mąkę i łączymy razem wszystkie składniki.
2.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką, napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ciasto przez godzinę. Po ostudzeniu kroimy ciasto na dwie części i smarujemy dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. Całość oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy kolorowym cukrem.
Komentarze