Torcik jogurtowo-śmietanowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Doskonały i szybki w wykonaniu deser o aromacie truskawkowym

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
    400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
    3 galaretki truskawkowe
    sok z cytryny
    cukier puder do smaku
    250 gr truskawek
    120 gr biszkoptów

Torcik jogurtowo-śmietanowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
    3 galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wystudzić.
    Dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami .
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem , do smaku. Następnie połączyć z jogurtem naturalnym i tężejącą galaretką./ 2 galaretki w szklance wody/
    Na biszkopty wylać tężejącą masę śmietanową , kiedy zgęstnieje , położyć na nią połówki truskawek i zalać galaretką/ 1 galaretka w 1,5 szklanki wody/
    Wstawić do lodówki do stężenia.

Porady

zamiast truskawek mogą być maliny

Komentarze

Podobne przepisy