Doskonały i szybki w wykonaniu deser o aromacie truskawkowym
Składniki:
500 ml śmietany kremówki 36 %
400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
3 galaretki truskawkowe
sok z cytryny
cukier puder do smaku
250 gr truskawek
120 gr biszkoptów
Torcik jogurtowo-śmietanowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
3 galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wystudzić.
Dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami .
Śmietanę ubić z cukrem pudrem , do smaku. Następnie połączyć z jogurtem naturalnym i tężejącą galaretką./ 2 galaretki w szklance wody/
Na biszkopty wylać tężejącą masę śmietanową , kiedy zgęstnieje , położyć na nią połówki truskawek i zalać galaretką/ 1 galaretka w 1,5 szklanki wody/
Wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze