Torcik jabłkowy z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: na stolnicę wsypać mąkę,dodać zimną margarynę pokrojoną
na małe kawałki,cukier trzcinowy,cukier waniliowy,żółtka.Szybko
zagnieść ciasto,zawinąć je folię i włożyć na 1godz. do
lodówki.
2.Jabłka obrać,pokroić w plasterki lub kawałki.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Tortownicę o
średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką.Wyłożyć
ciasto,podnieść brzegi i mocno docisnąć je do boków tortownicy.Spód
ciasta po nakłuwać widelcem i posypać równomiernie tartą bułką.
4.Ciasto obłożyć jabłkami posypać cukrem trzcinowym,cukrem waniliowym
i cynamonem
5.Kruszonka: z mąki,margaryny,wiórek kokosowych,cukru zarobić szybko
kruszonkę. Palcami rozdrabiać kruszonkę, a następnie obsypać
jabłka.
6.Piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze