Torcik jabłkowy z bezą

0 (0 ocen)

ciasto na kruchym spodzie z jabłkami pod pierzynka bezową..

Składniki:

  • CIASTO:
    · mąka pszenna 500 dag
    · masło 200 g
    · żółtka 5 szt
    · proszek do pieczenia 2 łyzeczki
    MASA:
    · jabłka 2 kg
    · galaretka w proszku 2 op
    · cynamon 1 łyżeczka
    · kasza manna 1 łyżka
    BEZA:
    · białka 5 szt
    · cukier puder 1 szkl
    · kisiel w proszku 2 łyżki

Torcik jabłkowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz..
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne, wymieszać, ostudzić.
    Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę.
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy