Torcik jabłkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy przychodzą do mnie wnuki, zawsze pytają, czy upiekłam dla nich jabłecznik.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 22 dag mąki
    ● żółtko
    ● 11 dag masła
    ● 5 dag cukru pudru
    Masa:
    ● 3 jajka
    ● 2 dag cukru pudru
    ● 1 kg jabłek
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● 125 ml kremówki
    ● starta skórka z 1 cytryny

Torcik jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik jabłkowy 1. Ciasto: do mąki dodajemy
    pokrojone w kawałki masło,
    cukier puder i żółtko. Mieszamy
    łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto dłońmi. Wkładamy
    na godzinę do lodówki.
    Rozwałkowujemy na posypanej
    mąką stolnicy na placek
    o grubości ok. 1/2 cm. Przekładamy
    do natłuszczonej
    tortownicy (śr. 24 cm).
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy,
    usuwamy gniazda nasienne
    i kroimy w ósemki. Następnie
    skrapiamy sokiem z cytryny
    i układamy na cieście.
  • 3. Jajka ucieramy z cukrem
    pudrem i skórką z cytryny na
    puch. Dodajemy ubitą kremówkę,
    delikatnie mieszamy.
    Wykładamy na jabłka.
  • 4. Pieczemy 30 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C.

Porady

● To ciasto można podawać również na gorąco. Wyśmienicie smakuje z porcją lodów waniliowych. ● Jeżeli wykorzystujemy gotową masę jabłkową, warto dodać do niej op. budyniu waniliowego.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy