Torcik gwiazdka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Skończyłam technikum gastronomiczne. Lubię eksperymentować w kuchni,a szczególnie piec ciasta. Przepis na torcik dostałam od mojej mamy. Nieco go udoskonaliłam, dodając do kremu pokrojonego w kostkę

Składniki:

  • Ciasto: 6 jajek
    ● 6 łyżek cukru
    ● 6 łyżek mąki
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Krem: margaryna
    ● 3 jajka
    ● puszka ananasów
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● olejek cytrynowy
    ● sok z cytryny
    ● 50 ml spirytusu.
    Poncz: sok z cytryny
    ● 50 ml spirytusu.
    Dekoracja: wiórki
    kokosowe
    ● gotowe cukrowe
    kwiatki
    ● groszki

Torcik gwiazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na pianę. Nie
    przerywając ubijania, stopniowo
    wsypujemy cukier. Dodajemy
    żółtka i mieszamy. Mąkę
    mieszamy z proszkiem i wsypujemy do masy. Delikatnie mieszamy.
    Wkładamy do formy
    w kształcie gwiazdki i pieczemy
    ok. 30 minut w 180 °C.
  • 2. Jajka z cukrem ubijamy na
    parze. Studzimy. Margarynę
    ucieramy z jajkami na puszystą
    masę. Wlewamy olejek, spirytus
    i sok z cytryny. Część kremu
    pozostawiamy do dekoracji,
    resztę mieszamy z pokrojonymi
    w kostkę ananasami. Z soku
    ananasowego, soku z cytryny
    i spirytusu robimy poncz.
  • 3. Ciasto przekrawamy na 3
    części. Nasączamy ponczem,
    przekładamy kremem, lekko
    dociskamy. Boki obsypujemy
    wiórkami, wierzch smarujemy
    kremem, dekorujemy.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zamiast ananasa do kremu i ponczu można dodać brzoskwinie z puszki. ● Jeśli torcik pieczemy na przyjęcie dla dzieci, to spirytus w ponczu zastępujemy wodą

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy