Torcik Gruszkowa finezja z masą gruszkową i cynamonem

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Biszkopt :
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżeczki kakao

    Masa gruszkowa:
    2kg dojrzałych gruszek
    0,75 l wina białego półsłodkiego
    4 galaretki o smaku gruszkowym
    1 cukier wanilinowy 30g
    1 łyżka żelatyny

    Masa z bitej śmietany:
    0,5 l śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    Dodatkowo:
    cynamon
    260g rurek waflowych z polewą czekoladową
    żółte perełki
    kwiatki cukrowe

    Poncz:
    1łyżka kawy rozpuszczalnej
    75ml Amaretto
    1/3 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Torcik gruszkowa finezja z masą gruszkową i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29176a1 1. Biszkopt
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut.
  • image-21an1kl 2. Masa gruszkowa
    Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia.
    Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować !
  • 3. Poncz
    Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać amaretto, wymieszać. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem. Cały obwód obłożyć rurkami z czekoladą, następnie wylać wystudzoną masę gruszkową i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • image-0itqybw 4. Masa z bitej śmietany
    Mikserem ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem.. Przełożyć na masę gruszkową i wyrównać szpatułką z ząbkami.
    Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować żółtymi perełkami oraz kwiatkami z cukru. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Mąka Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować