Torcik galaretkowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Orzeźwiający deser w upalne dni.

Składniki:

  • ok 20 dag truskawek
    galaretka cytrynowa
    galaretka rubinowa
    galaretka ametystowa
    1/3 szkl mleka
    1 szkl śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    ok 1/2 op. biszkoptów

Torcik galaretkowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować galaretki: cytrynową rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody, rubinową w 1 szkl gorącej wody a ametystową w 1,5 szkl gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Truskawki umyć, oczyścić i osuszyć. Ułożyć w lekko natłuszczonej misce i zalać galaretką cytrynową. Odstawić do lodówki aby szybciej stężała. Do galaretki rubinowej wlać mleko, wymieszać i wylać na zastygniętą galaretkę cytrynową. Odstawić do lodówki. Gdy stężeje wylać na nią tężejącą galaretkę ametystową, powtykać w nią biszkopty i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • 3. Zastygnięty deser wyłożyć na duży talerz. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, nałożyć do szprycy i udekorować.

Porady

Miseczkę natłuszczam delikatnie ręcznikiem papierowym nasączonym 1 łyżką oleju. Dzięki temu będzie łatwiej wyjąć deser. Gdyby mimo to był problem z wyjęciem galaretki, wstawiam ją na moment do większej miski z gorącą wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy