Torcik duo

0 (0 ocen)

  • 35 min

Doskonały na każdą okazje.

  • 35 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    8 łyżek mąki
    7 łyżek cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    Masa I,
    1 galaretka wiśniowa,
    250 ml wody,
    300 g wiśni z kompotu

    Masa II,
    1 czekolada ciemna,
    1 czekolada jasna,
    2 łyżki mleka,
    250 ml śmietany kremówki

Torcik duo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , dodajemy 2 łyżki cukru.
    Żółtka ubijamy z resztą cukru .Wlewamy powoli do białek i miksujemy na najniższych obrotach robota.
    Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Wylewmay delikatnie do małej tortownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką o średnicy 23 cm.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Po upieczeniu z wysokości 30 cm rzucamy na podłogę. Po wystudzeniu przekrawamy na poł w poprzeg.
    Jeden blat wkładamy z powrotem do tortownicy.
  • 2. Masa I:

    Wiśnie lub ewentualnie czereśnie z kompotu pestujemy. 5 sztuk odkładamy do dekoracji.
    Galaretkę rozpuszczamy w połowei wody z przepisu. Studzimy ,gdy zacznie tężeć mieszamy z wiśniami.
    Wylewamy na blat biszkoptawyłożonego w tortownicy.
    Przykrywamy drugim.
    Chłodzimy 10 minut w lodówce.
  • 3. Masa II:

    Czekolady łamiemy i wkładamy do rondelka, następnie wlewamy mleko. Rozpuszczamy na małym ogniu ,ciągle mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
    Kremówkę ubijamy .
    Łączymy z musem czekoladowym.
    Nakładamy do szprycy i dekorujemy wierzch torta. Ozdabiamy odłożonymi wiśniami.
    Chłodzimy jeszcze 1 godzinę w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy