TORCIK DROŻDŻOWY Z KREMEM CHANTILLY I OWOCAMI

0 (0 ocen)

Krem chantilly to nic innego jak bita śmietana z wanilią i cukrem. Można podawać go jako deser z owocami lub użyć do ciasta jako przełożenie. Krem wykreował Francois Vatel – główny kucharz dworu na zamku w Chantilly- Francja- stąd ta nazwa.Pomyślałam sobie , że bardzo dobrą bazą będzie ciasto droż

Składniki:


  • CIASTO: szklanka- 250 ml - tortownica o średnicy 24 cm

    --- 2 szklanki mąki pszennej
    --- ½ szklanki kwaśnej śmietany
    --- 1 dkg drożdży
    --- 1 lekko kopiasta stołowa łyżka cukru pudru
    --- 12 dkg masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
    --- skórka otarta z 1 małej cytryny
    KREM:

    --- ½ litra śmietany kremówki 36 %
    --- 1 laska wanilii – tak najsmaczniej lub aromat wanilii
    --- 2 płaskie łyżki stołowe cukru pudru ( 50 gram)
    --- 2 płaskie łyżeczki żelatyny zalać małą ilością wody i rozpuścić w kapieli wodnej - jeżeli torcik przeznaczamy do spożycia w krótkim czasie, to nie dodajemy żelatyny
    --- w okresie letnim owoce sezonowe
    --- w okresie zimowym owoce z puszki, ze słoika itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik drożdżowy z kremem chantilly i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód torcika 1. 1) Śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami. Mąkę posiekać z masłem, dodać skórkę otartą z cytryny.
    2) Ze wszystkich składników wyrobić ciasto.Wywałkować koło większe od tortownicy, tak żeby wylepić dno i boki.
    3) Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną lub mąką krupczatką. Ciastem wylepić foremkę i wstawić na 30 minut do lodówki.
    4) Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C - upiec na jasnozłoty kolor- ok. 20- 25 minut. Ostudzić i wyjąć ciasto na paterę.
  • drugi etap 2. 1) Z laski wanilii wyłuszczyć nożykiem ziarenka i dodać do śmietany. Całość przykryć szczelnie i wstawić do lodówki nawet na całą noc.
    2) Na drugi dzień śmietanę przecedzić i schłodzoną ubić dodając cukier puder. Do rozpuszczonej w kąpieli wodnej żelatyny dodać kilka 2 łyżki ubitej śmietany- wymieszać i dodać do pozostałej śmietany- delikatnie wymieszać.
    3) Wypełnić foremkę z ciasta połową kremu i dodać połowę owoców ( miałam wiśnie kandyzowane i mandarynki z puszki). Wyłożyć drugą część kremu i owoców. Dodatkowo krem polałam letnią masą kajmakową. Ciasto wynieść w chłodniejsze miejsce, ale nie do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować