Torcik ten upiekłam dla mojego wspaniałego wujka. Był bardzo miłym zaskoczeniem dla wszystkich gości.
3 godz.
Składniki:
Składniki:
8 jajek
150 g mąki
150 g cukru
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 torebki proszku do pieczenia
3/4 l śmietany 30% lub 36%
1 czubata łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 śmietan-fix
odrobina zapachu migdałowego
100 g gorzkiej czekolady
ok. 200 ml wódki białej lub wiśniówki
ok. 300 ml syropu lub kompotu wiśniowego
wiśnie z syropu/kompotu
Torcik "dla lekarza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Dno prostokątnej brytfanki 25/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Żółtka wymieszać z zapachem migdałowym. Białka ubić na sztywno mikserem. Następnie na przemian dodawać cukier i żółtka, miksując na wolniejszych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Biszkopt zostawić na kilka godzin lub na noc w brytfance. Śmietanę schłodzić w lodówce, a przed samym ubijaniem można włożyć ją na ok. 20 minut do zamrażalnika. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać czubatą łyżkę cukru pudru i śmietan-fix. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę i połączyć ją ze śmietaną.
Przygotować poncz do nasączenia blatów. Wymieszać w misce wódkę z syropem/kompotem.
Biszkopt delikatnie wyjąć z blaszki i przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat położyć na tacy i nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć ok. 1/3 śmietany, a na niej ułożyć 1/2 wiśni z syropu . Przykryć drugim blatem i przełożyć go w ten sam sposób. Ostatni blat tylko nasączyć ponczem. Cały tort posmarować pozostałą śmietaną obłożyć lukrem oraz wykonanymi własnoręcznie elementami z lukru.
Komentarze