Torcik "dla lekarza"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Torcik ten upiekłam dla mojego wspaniałego wujka. Był bardzo miłym zaskoczeniem dla wszystkich gości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    8 jajek
    150 g mąki
    150 g cukru
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki kakao
    1/2 torebki proszku do pieczenia
    3/4 l śmietany 30% lub 36%
    1 czubata łyżka cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    1 śmietan-fix
    odrobina zapachu migdałowego
    100 g gorzkiej czekolady
    ok. 200 ml wódki białej lub wiśniówki
    ok. 300 ml syropu lub kompotu wiśniowego
    wiśnie z syropu/kompotu

    Dodatkowo:
    Lukier- biały, szary, czarny, niebieski,
    wydruk opłatkowy na wizytówkę
    klej cukierniczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik "dla lekarza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Dno prostokątnej brytfanki 25/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Żółtka wymieszać z zapachem migdałowym. Białka ubić na sztywno mikserem. Następnie na przemian dodawać cukier i żółtka, miksując na wolniejszych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Biszkopt zostawić na kilka godzin lub na noc w brytfance. Śmietanę schłodzić w lodówce, a przed samym ubijaniem można włożyć ją na ok. 20 minut do zamrażalnika. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać czubatą łyżkę cukru pudru i śmietan-fix. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę i połączyć ją ze śmietaną.
    Przygotować poncz do nasączenia blatów. Wymieszać w misce wódkę z syropem/kompotem.
    Biszkopt delikatnie wyjąć z blaszki i przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat położyć na tacy i nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć ok. 1/3 śmietany, a na niej ułożyć 1/2 wiśni z syropu . Przykryć drugim blatem i przełożyć go w ten sam sposób. Ostatni blat tylko nasączyć ponczem. Cały tort posmarować pozostałą śmietaną obłożyć lukrem oraz wykonanymi własnoręcznie elementami z lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować