Torcik czekoladowy (pionowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka z dodatkiem wody i odrobiny soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wymieszane z sokiem z cytryny żółtka. Następnie wsypujemy przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy i wlewamy na szeroką płaską blachę wyłożoną pergaminem posmarowanym tłuszczem. Pieczemy w tem. 160oC przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na ułożoną na stolnicy ściereczkę, zdejmujemy pergamin i od razu, jeszcze ciepłe rolujemy razem ze ściereczką. Po ostygnięciu ciasto lekko rozwijamy, kroimy na paski szer. ok. 8 cm. Każdy z pasków lekko nawilżamy, smarujemy kremem I, stawiamy pionowo i lekko zwijamy. Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.
2.Krem I;
Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ucierania wsypujemy proszek budyniowy. Gotujemy mleko dodając po łyżce utarte żółtka. Po zagęszczeniu budyń studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce zimny budyń.
Krem II:
Ubijamy mikserem śmietanę dodając pod koniec ubijania cukier oraz zagęstnik (fix).
Komentarze