Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z szczypta soli, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki, proszek do pieczenia i kakao połączyć ze sobą i powoli dodawać do masy, pomału wymieszać. Piec na wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce koło 35min w 180 stopniach.
2.Czekolady połamać wrzucić do kremówki i podgrzać do momentu roztopienia czekolad, dokładnie wystudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać pomału zimny czekoladowy krem, pod koniec dodać wódkę.
3.Biszkopt kroimy na dwie części (można na 3 również)
Blaty biszkoptowe nasączamy ponczem (słodka herbata + wódka)
Jeden blat biszkoptowy smarujemy kremem czekoladowym kładziemy odsączone wiśnie przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając. Pozostały krem wykorzystujemy do ozdobienia :-) Schładzamy około 2h w lodówce
Komentarze