Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Torcik urodzinowy dla dzieci bez alkoholu

  • 10 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    kakao
    powidła lub gęsty dżem
    1 płaska łyżeczka sody
    1/2 kostki margaryny
    Do dekoracji:
    śmietana 30%
    czekoladki
    powidła wiśniowe

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowy 1. Wszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei i miksować, wlać do tortownicy, piec około 45 minut w temp. 180stC. Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Nierówności ściąć, rozkruszyć.
  • 2. Śmietanę ubić, każdą z części smarować powidłami wiśniowymi, następnie śmietaną, przekładając warstwowo jak to zazwyczaj w torcie. Boki tortu obsypać rozkruszonym ciastem, wierzch udekorować czekoladkami.

Porady

Tortu nie trzeba nasączać alkoholem ponieważ ciasto jest wystarczająco wilgotne. Torcik nadaje się na przyjęcia dla dzieci.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy