Torcik czekoladowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do utartej masy. Następnie dosypać kakao. Dokładnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy 25 cm). Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. około 50 minut. Ostudzone ciasto przekroić i przełożyć kremem czekoladowym oraz konfiturą wiśniową (kilka wiśni odłożyć). Boki posmarować kremem i posypać wiórkami kokosowymi. Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Śmietanę ubić na pianę (można dodać łyżeczkę żelatyny) i udekorować torcik. Położyć pozostawione wiśnie.
Porady
Zamiast konfitury wiśniowej polecam konfiturę z czereśni.
Komentarze