TORCIK CZEKOLADOWO - WIŚNIOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To ciasto zrobiłam na Walentynki. Jest pyszne i wilgotne z dodatkiem kwaśnych wiśni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki :
    3 szklanki mąki
    3/4 kostki masła
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    4 jajka
    5 dag kakao
    proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki
    śmietana - kremówka 36 %
    słoiczek konfitury wiśniowej
    krem czekoladowy do tortów
    czekolada mleczna
    wiórki kokosowe

Torcik czekoladowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORCIK CZEKOLADOWO - WIŚNIOWY 1. Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do utartej masy. Następnie dosypać kakao. Dokładnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy 25 cm). Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. około 50 minut. Ostudzone ciasto przekroić i przełożyć kremem czekoladowym oraz konfiturą wiśniową (kilka wiśni odłożyć). Boki posmarować kremem i posypać wiórkami kokosowymi. Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Śmietanę ubić na pianę (można dodać łyżeczkę żelatyny) i udekorować torcik. Położyć pozostawione wiśnie.

Porady

Zamiast konfitury wiśniowej polecam konfiturę z czereśni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy