TORCIK CZEKOLADOWO - MALINOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik na każdą okazję. Mój 100 - ny przepis:))

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    6 jajek
    1 szklanka maki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 lyzki czekolady startej
    1 szkanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1 łyżka oleju

    Krem malinowy:
    250 ml śmietany kremówki
    600 ml serka homogenizowanego
    1 smietan fix
    2 galaretki malinowe
    2 szklanki wody

    ok.1/2 kg malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0leca5q 1. Biszkopt kakaowy:
    Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, olej i startą czekoladę, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o średnicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 25 -30 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. Przestudzić i nasączyć np.przegotowana woda z 2 łyżkami alkoholu.
  • 2. Galaretki rozpuscić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Śmietankę ubić ze smietan fix, dodawać po łyżce serka, na koniec dać tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszać.
  • image-1d52e21 4. Składanie tortu:
    1. Pierwsza połowa biszkoptu czekoladowego.
    2 Krem malinowy podzielić na 2 czesci.
    3 Na biszkopt dać 1-2 łyżki kremu malinowego(pierwszej części) , rozłożyć warstwę malin następnie wyłożyć resztę 1/2 kremu malinowego.
    3. Druga połowa biszkoptu czekoladowego.
    4. Druga polowa kremu malinowego.
    5 Na wierzch poukładać resztę malin.
    6. Boki obsypać startą czekoladą.
  • 5. Całość schłodzić.

Porady

Aby uniknąć obsychania owoców, zwłaszcza jeśli torcik przygotowujemy na nastepny dzień możemy owoce posmarować pędzelkiem z odrobiną galaretki lub użyć "glaze" Dr. Oetkera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować