Torcik czekoladowo jagodowy bez pieczenia

4.5 (178 ocen)

Pyszny deser na lato. Bardzo szybki w przygotowaniu (jedynie trzeba poczekać kilka godzin aż stężeje w lodówce) aby później bardzo szybko zniknął z talerza ;)

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników kakaowych
    100g stopionego masła

    Masa:
    400g jogurtu naturalnego
    180g kremu czekoladowo-orzechowego
    4 łyżki żelatyny

    galaretka cytrynowa
    ok 15 dag jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki Herbaty

Torcik czekoladowo jagodowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć i połączyć z masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.
  • 2. Masa: Żelatynę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody, odstawić na 20 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu aż się rozpuści. Lekko przestudzić.
    Jogurt zmiksować z kremem czekoladowym i żelatyną. Wylać na spód z herbatników. Odstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Jagody rozsypać na masie czekoladowej i zalać lekko tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki aby torcik całkiem stężał.

Porady

Do tego torcika będą pasowały również inne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować