Torcik cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lekki, delikatny, nie za słodki, orzeźwiający torcik cytrynowy. Delikatne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Spód cytrynowy:
    4 jajka
    4 łyż cukru
    2 łyż cukru z wanilią
    skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej)
    4 łyż mąki pszennej
    1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego
    szczypta soli

    Warstwa serowa:
    1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka)
    2 galaretki cytrynowe
    2 szkl wrzątku
    500 ml śmietanki 30%
    3-4 łyżki cukru pudru

    Warstwa galaretki:
    2 galaretki cytrynowe
    2,5 szkl wrzątku

    Warstwa śmietankowa:
    500 ml śmietanki 30%
    50 ml wrzątku
    1 łyżka żelatyny (płaska)
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, a pozostałe 2 galaretki w 2,5 szkl wody. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Spód cytrynowy: jajka (w całości) ubić z cukrami przez kilka minut na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny, a następnie budyń, sól i przesianą mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka).
  • 3. Masa serowa: Śmietankę ubić na sztywno. Przestygnięte galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Gdy masa serowa stężeje wylać na nią pozostałe galaretki (najlepiej już tężejące). Odstawić do lodówki.
  • 5. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku (dokładnie, bo inaczej w masie będą grudki), wystudzić (od zbyt ciepłej może się zważyć śmietana). Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część śmietany rozsmarować na galaretce, a resztę przełożyć do szprycy i ozdobić ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować