Pyszny, orzeźwiający torcik z brzoskwiniami. Cytryna w cieście świetnie komponuje się z lekka masą śmietankową i nadaje mu bardzo oryginalny smak. Idealne ciasto dla wielbicieli cytrusów !
60 min
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
mąka pszenna ok. 40 dag
cukier kryształ ok. 40 dag
margaryna 40 dag
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 cytryny
Masa I :
60 dag serka homogenizowanego śmietankowego
1/2 l śmietany kremówki (30 % najlepiej )
2 galaretki cytrynowe
3 łyżeczek żelatyny
1-2 łyżki cukru
2 łyżki suchego maku
Masa II :
200 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
1 galaretka owoce leśne
2 łyżeczki żelatyny
Torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Skórkę z cytryny drobno zetrzeć, sok wycisnąć. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę zmieszaną z proszkiem, skórkę z cytryny i sok. Białka ubić na sztywno i lekko połączyć z ciastem. Podzielić na 3 części i upiec osobne placki.
2.Masa I: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szkl wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać suchy mak.
3.Masa II : Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody a żelatynę w 1/5 szkl. Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę.
Polewa: czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
4.Przełożenie: Ciasto-masa z makiem-brzoskwinie pokrojone w kostkę- masa biała-ciasto-masa owoce leśne-ciasto polewa.
Komentarze