Torcik cytrynowy

0 (0 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Forma 25/35 cm.

    Ciasto:
    8 jajek
    mąka pszenna: tyle ile waga jajek
    cukier: tyle ile waga jajek
    margaryna: tyle ile waga jajek
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 cytryny

    Masa:
    80 dag serka homogenizowanego, waniliowego
    1/2 l śmietany kremówki
    2 galaretki cytrynowe
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    1 - 2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki suchego maku

    Masa z galaretką:
    1/2 l śmietany kremówki
    2 - 3 łyżki cukru pudru
    2 galaretki pomarańczowe (radzę zastąpić czerwoną)
    1 płaska łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń (użyłam brzoskwinie z kompotu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery

Torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zetrzeć drobno skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i sok. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z ciastem. Podzielić na 3 części i upiec osobno placki ok. 25 min. w temp. 180*C.
  • 2. Masa:
    Ser przełożyć do naczynia. Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę - wymieszać z serkiem. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać suchy mak.
  • 3. Masa z galaretką:
    Galaretki i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejącą galaretkę i żelatynę.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto - masa z makiem - pokrojone brzoskwinie - masa biała - ciasto - masa z galaretką pomarańczową - ciasto - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować