Cynamonowy biszkopt, jabłkowa galaretka, biszkopty, bita śmietana i wiórki z czekolady. Smak dodatkowo podkręca odrobina żubrówki. Torcik zdecydowanie dla dorosłych.
Torcik cynamonowo - jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i cynamon i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Ciasto wyjmujemy z tortownicy, lekko ścinamy wierzch i zdejmujemy papier. Ciasto przekładamy na paterę i zapinamy wokół obręcz, której wnętrze smarujemy odrobiną oleju. Wodę łączymy z żubrówką. Otrzymanym ponczem nasączamy biszkopt.
3.Jabłka kroimy w małe kawałki, dodajemy cukier, wodę i żubrówkę. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Gorące miksujemy blenderem, dodajemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Gęstniejącą masę wykładamy na biszkopt i wygładzamy powierzchnię.
4.Na galaretce jabłkowej układamy biszkopty lekko nasączone w soku z żubrówką. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietanfix i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę wykładamy na wierzch ciasta, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Delikatnie zdejmujemy obręcz (wcześniej należy obkroić ciasto nożem).
Porady
Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, żubrówkę zastępujemy wodą.
Komentarze