Torcik cynamonowo - jabłkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Cynamonowy biszkopt, jabłkowa galaretka, biszkopty, bita śmietana i wiórki z czekolady. Smak dodatkowo podkręca odrobina żubrówki. Torcik zdecydowanie dla dorosłych.

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    do nasączenia biszkoptu:
    1/4 szklanki wody
    1,5 łyżki żubrówki

    jabłkowa galaretka:
    500 g obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
    2 łyżki cukru
    2 łyżki żubrówki
    6 łyżek wody
    1 galaretka agrestowa

    bita śmietana:
    250 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietanfix

    dodatkowo:
    15 szt. małych okrągłych biszkoptów
    3 łyżki żubrówki
    4 łyżki soku jabłkowego
    wiórki czekoladowe

    tortownica o średnicy 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Torcik cynamonowo - jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i cynamon i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, lekko ścinamy wierzch i zdejmujemy papier. Ciasto przekładamy na paterę i zapinamy wokół obręcz, której wnętrze smarujemy odrobiną oleju. Wodę łączymy z żubrówką. Otrzymanym ponczem nasączamy biszkopt.
  • 3. Jabłka kroimy w małe kawałki, dodajemy cukier, wodę i żubrówkę. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Gorące miksujemy blenderem, dodajemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Gęstniejącą masę wykładamy na biszkopt i wygładzamy powierzchnię.
  • 4. Na galaretce jabłkowej układamy biszkopty lekko nasączone w soku z żubrówką. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietanfix i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę wykładamy na wierzch ciasta, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Delikatnie zdejmujemy obręcz (wcześniej należy obkroić ciasto nożem).

Porady

Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, żubrówkę zastępujemy wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować