Torcik cappuccino

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Delikatny, kremowy torcik bez pieczenia

Składniki:

  • 3-4 podwójne opakowania herbatników
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    7 łyżek cappuccino
    15 dkg masła
    1 żółtko
    330 ml śmietany 30% (duży kubeczek)
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    do dekoracji:
    perełki
    kawa rozpuszczalna
    dodatkowo:
    1 szklanka mocnej kawy do nasączenia herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Cappuccino

Torcik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mała tortownicę (23 cm) wyłożyć herbatnikami. Polać je zaparzoną kawą. 1 i 1/2 szklanki mleka wymieszać z cukrem i cappuccino i zagotować. Budyń rozmieszać w pozostałym mleku i wlać na wrzątek. Gotować, mieszając, do zgęstnienia. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z żółtkiem. Połączyć z ciepłym budyniem. Przestudzić. Połowę masy wylać na herbatniki. Przykryć warstwą herbatników namoczonych w kawie. Wylać resztę masy i przykryć nasączonymi herbatnikami.
  • 3. Kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan-fixu i rozsmarować na wystudzonym cieście. Udekorować perełkami i posypać kawa rozpuszczalną. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować