Torcik cappuccino

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze mam w domu coś smacznego.

Składniki:

  • ● jajko
    ● 5 żółtek
    ● 3 waniliowe serki homogenizowane
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● kostka margaryny
    ● 2 szkl. mleka w proszku
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3 op. okrągłych biszkoptów
    ● 3 łyżki mielonej kawy
    ● kilka kostek startej gorzkiej czekolady

Torcik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzamy w 250 ml
    wrzącej wody i studzimy. Żelatynę
    rozpuszczamy w 125
    ml gorącej wody i studzimy.
  • 2. Żółtka ubijamy z jajkiem
    i cukrem na parze. Studzimy.
  • 3. Margarynę ucieramy na
    puch. Nie przerywając ucierania,
    stopniowo dodajemy masę
    jajeczną, a następnie serki.
    Nadal ucierając, stopniowo
    wsypujemy mleko w proszku.
    Porcjami dodajemy żelatynę.
    Masę dzielimy na 3 części.
  • 4. Biszkopty nasączamy kawą.
    W tortownicy układamy
    na przemian 1/3 biszkoptów
    i 1/3 masy (6 warstw). Wierzch
    posypujemy czekoladą. Ciasto
    wstawiamy do lodówki.

Porady

Do masy można dodać pokruszoną czekoladę.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy