Torcik brzoskwiniowy w prażonych wiórkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników robimy biszkopt, oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrami,solą na sztywną pianę, do żółtek wsypujemy proszku do pieczenia i ocet-mieszamy(Uwaga rośnie), wlewamy do białek i jeszcze trochę ubijamy. Przesiane mąki łączymy delikatnie mieszając z ubitymi jajkami, przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190C/25 min.
Wystudzony biszkopt przekroić na 4 części.
2.Na patelni roztopić masło,dodać cukier i wiórki kokosowe.
Smażyć cały czas mieszając do uzyskania pożądanego brązowego koloru- uważać gdyż może się przypalić ze względu na karmel, cukier się spali i zgorzknieją wiórki.
Wystudzić mieszając od czasu do czasu aby się nie skleiły wszystkie.
3.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia dodać cukier i ubić nie za długo bo może się zmaślić.
Dodać wystudzoną żelatynę i cały czas ubijać.
Ubita śmietanę rozdzielić sobie na 4 części.
4.Brzoskwinie pokroić w gruba kostkę.
Z podanych składników zrobić poncz i nasączać nim każdy biszkopt bezpośrednio przed posmarowaniem śmietaną.
Komentarze