Torcik brzoskwiniowy w prażonych wiórkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Tort był urodzinową niespodzianką dla mojego narzeczonego.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    -5 jajek
    - 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 1/3 szkl. maki ziemniaczanej
    - 1/3 szkl. cukru
    - 1 cukier wanilinowy
    - szczypta soli
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki octu

    KREM:

    - 0,75l śmietany 30-36%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 4 łyżeczki żelatyny

    PRAŻONE WIÓRKI:

    - 30 dag wiórków kokosowych
    - 3 łyżki masła
    - 1/2 szkl. cukru

    PONCZ:

    - sok z brzoskwiń z puszki
    - 3-4 kieliszki wódki
    - trochę wody

    DODATKOWO:

    - puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bita śmietana

Torcik brzoskwiniowy w prażonych wiórkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy biszkopt, oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrami,solą na sztywną pianę, do żółtek wsypujemy proszku do pieczenia i ocet-mieszamy(Uwaga rośnie), wlewamy do białek i jeszcze trochę ubijamy. Przesiane mąki łączymy delikatnie mieszając z ubitymi jajkami, przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190C/25 min.
    Wystudzony biszkopt przekroić na 4 części.
  • 2. Na patelni roztopić masło,dodać cukier i wiórki kokosowe.
    Smażyć cały czas mieszając do uzyskania pożądanego brązowego koloru- uważać gdyż może się przypalić ze względu na karmel, cukier się spali i zgorzknieją wiórki.
    Wystudzić mieszając od czasu do czasu aby się nie skleiły wszystkie.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
    Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia dodać cukier i ubić nie za długo bo może się zmaślić.
    Dodać wystudzoną żelatynę i cały czas ubijać.
    Ubita śmietanę rozdzielić sobie na 4 części.
  • 4. Brzoskwinie pokroić w gruba kostkę.
    Z podanych składników zrobić poncz i nasączać nim każdy biszkopt bezpośrednio przed posmarowaniem śmietaną.
  • 5. KOLEJNOŚĆ PRZEŁOŻENIA:
    - biszkopt nasączyć
    - bita śmietana
    - brzoskwinie
    - biszkopt nasączyć
    - bita śmietana
    - brzoskwinie
    - biszkopt nasączyć
    - bita śmietana
    - brzoskwinie
    - biszkopt nasączyć
    - wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną i obsypać uprażonymi wiórkami kokosowymi
    - udekorować śmietaną według uznania

Porady

Przekładając blaty biszkoptu zawsze blat z góry biszkoptu daje na sam dół tortu a spód kłade na wierzch co daje nam to,że tort zawsze będzie równy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować