Torcik brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam piec torciki. W dekorowaniu pomagają mi córki.

Składniki:

  • Ciasto: 6 jajek
    ● 1/4 szkl. + łyżka mąki ziemn.
    ● szczypta soli
    ● niepełna szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. + 2 łyżki mąki pszennej
    Krem: 1 l śmietany kremówki 36-proc.
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 4 śmietan-fiksy
    ● 5 dag mlecznej czekolady
    ● puszka brzoskwiń w syropie
    Oraz: kiwi
    ● słoik dżemu wiśniowego
    ● galaretka agrestowa i truskawkowa
    ● 5 dag mlecznej czekolady
    ● żurawina

Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą, dodając cukier i żółtka. Mieszamy z mąkami. Pieczemy (tortownica śr. 24 cm) 40 minut w 170 °C. Następnie tortownicę zrzucamy z wys. 60 cm na podłogę. Ciasto studzimy. Przekrawamy na 3 blaty, skrapiamy syropem.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy osobno w szkl. wrzątku, studzimy w głębokich talerzach.
  • 3. Krem: śmietanę ubijamy, dodając śmietan-fiksy i cukier. Odkładamy 1/2 masy, resztę mieszamy z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami (pół brzoskwini kroimy w plastry i odkładamy) i startą czekoladą.
  • 4. Spód ciasta smarujemy 1/2 dżemu, wykładamy 1/3 kremu. Kładziemy 2. blat, smarujemy resztą dżemu i 1/3 kremu. Przykrywamy 3. blatem, smarujemy resztą kremu. Boki obsypujemy startą czekoladą.
  • 5. Dekorujemy żurawiną, plastrami brzoskwini i kiwi. Z czerwonej galaretki wycinamy kółka, z zielonej listki i układamy w kiść winogron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Komentarze

Podobne przepisy