Torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Niedawno obchodziliśmy z mężem trzecią rocznice ślubu. Dowiedziałam się, że to "skórzana rocznica". Postanowiłam męża zaskoczyć i przyszykowałam torcik w kształcie skórzanej walizeczki

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    25 dag cukru
    9 łyżek wody
    20 dag mąki
    1 dag proszku do pieczenia

    Krem
    Galaretka wiśniowa
    budyń śmietankowy
    1/2 l kompotu wiśniowego
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    2 jajka
    1/4 szklanki cukru
    kostka margaryny

    Do naponczowania
    3/4 szklanki mocnej herbaty
    2 łyżeczki cukru
    50 gr rumu lub wódki
    łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s1daqw 1. żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce wodę na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę. Upiec w posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze na słomkowy kolor w temp 170-180 stopni
  • 2. Kompot zagotować, podzielić na 2 porcje. W jednej rozpuścić galaretkę, w drugiej budyń.Obie porcje połączyć i zagotować.
  • 3. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puch. Dodać wystudzoną masę budyniową. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą. Wsypać wiśnie.
  • image-0n2m5jl 4. Biszkopt przekroić, naponczować obie części.
  • image-21qc0d0 5. Na biszkopta wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugim biszkoptem. Resztą masy posmarować całe ciasto.
  • 6. Dekorować według uznania. Ja użyłam masę cukrową, kolorując barwnikami spożywczymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować