Torcik biały

5 (182 ocen)

  • 15 min

Tort ten zrobiłam, na urodziny wnuczki.Wszystkim gościom bardzo smakował.

  • 15 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Krem:
    1 litr śmietany kremówki 36%
    25 dag serka mascarpone
    cukier waniliowy
    kilka łyżek cukru pudru według uznania
    Oraz:
    25 dag lukru plastycznego
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort biały 1. 1.Najpierw należy odzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka. Mąki przesiać i wsypac do ciasta.
    Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na dno). Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
    Uchylić piekarnik i czekac do ostygnięcia ciasta. Całkowicie wystudzone przekroić na 3 blaty.
    2.Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dodac serek mascarpone i wymieszac.
    3.Wystudzone blaty przekladac kremem. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
    4.Następnie rozwałkować lukier plastyczny i nakladać na wierzch tortu.
    5.Cały tort schłodzić w lodówce przez około 3h.

Porady

Podcza ubijania śmietany kremówki można dodać fix do śmietany, wtedy krem będzie bardziej sztywny. Jeśli trudno będzie Ci dostać lukier plastyczny to mozesz tort ozdobić według uznania owocami lub polewa jasną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować