Torcik biało-czarny z konfiturą z czarnej porzeczki na kruchym spodzie

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne połączenie ciasta biszkoptowego z ciastem kruchym a ponadto konfitura z czarnej porzeczki nadaje ciastu lekko kwaskowy smak. Ciasto jest pracochłonne ale warto poświęcić czas i upiec taki torcik.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki - ciasto kruche:
    średnica tortownicy - 27 cm
    35 dag mąki
    15 dag margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczeni
    szczypta soli
    Ciasto biszkoptowe ciemne:
    średnica blachy: 29x37
    4 małe jajka
    10 dag mąki
    2 łyżki kakao
    12 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli, tłuszcz do formy i bułka tarta
    Ciasto biszkoptowe jasne
    Identyczne jak ciasto ciemne, tylko zamiast kakao należy dodać 2 łyżki mąki.
    Krem:
    400 litr mleka
    40 dag masła
    10 dag cukru pudru
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki spirytusu
    Dodatkowo 1/2 l konfitury z czarnej porzeczki
    Do dekoracji: twarda czekolada, płatki migdałowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik biało-czarny z konfiturą z czarnej porzeczki na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy tłuszcz pokrojony w wiórki, mieszamy i siekamy nożem. Robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, mieszamy nożem a następnie szybko zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto, wałkujemy, wkładamy do tortownicy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
    Ciasto biszkoptowe- jajka schłodzone posolić szczyptą soli, dodać cukry i ubić robotem na puszystą masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia(w przypadku ciasta ciemnego)wymieszać i dodawać porcjami do masy jajecznej. Ciasto powinno być lekkie i puszyste. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę do rolad i pieczemy około 15-20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, przerzucamy z blachy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zwijamy w rulon i pozostawiamy do wystygnięcia. Identycznie postępujemy z białym ciastem.
    Krem: proszek budyniowy łączymy z 2 łyżkami cukru i gotujemy budyń według przepisu jak na opakowaniu, tylko w zmniejszonej ilości mleka, jak podano wyżej. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy po łyżce chłodny budyń. Na koniec dodajemy spirytus.
    Kruche ciasto smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki. Ciasta biszkoptowe rozwijamy, obcinamy nierówne brzegi i tniemy na równe kawałki. Smarujemy konfiturą, lekko chłodzimy i smarujemy kremem. Zwijamy pierwszy kawałek i ustawiamy na środku kruchego ciasta. Pozostałe paski zawijamy wokół niego na przemian ciemny z jasnym. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu i dekorujemy startą na tarce czekoladą i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Porady

Zamiast konfitury z czarnej porzeczki można użyć konfitury wiśniowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować