Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wykwintny deser, doskonały na wielkanoc.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białka: 6 sztuk
    - cukier puder: 200 gramów
    - śmietana 36%: 400 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - winogrono ciemne: 500 gramów
    - amaretto: 4 łyżki
    - orzechy laskowe: 1 sztuka

Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder. Dobrze ubite wyłożyć na papier do pieczenia i uformować torcik lub wyłożyć do małej tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 50-60 min., piec w temp 130 stopni aż wierzch będzie chrupiący i przyrumieniony. Po tym czasie wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić bezę wzdłuż. Beza w środku powinna być piankowa. Śmietanę ubić z cukrem. Winogrona umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać. Spód bezy nasączyć 3 łyżkami amaretto, następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany, połówki winogorona i przykryć resztą śmietany. Na całość nałożyć wierzch bezy. Górę pokropić amaretto i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na ok 1 h.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy