Torcik bezowy z lemon curd

0 (0 ocen)

  • Średni

Tego lata wszyscy szukają słońca. Szukają i szukają. A to ja je schowałam. Schowałam je w tym torcie:-)

  • Średni

Składniki:

  • - BLATY BEZOWE:: 2 sztuki
    - białka (dobrze schłodzone): 6 sztuk
    - cukier drobny: 1.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana (1łyżka = 15ml): 2 łyżki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżka

    - LEMON CURD:: 1 sztuka
    - sok z cytryny (ok. 4 cytryny): 200 mililitrów
    - woda: 150 mililitrów
    - skórka otarta z 2 cytryn: 2 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 2.5 łyżki
    - masło: 90 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka: 3 sztuki

    - beziki do dekoracji (lub ilość, która wystarczy do dekoracji): 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort bezowy

Torcik bezowy z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować BLATY BEZOWE: mocno schłodzone białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powolutku wsypywać cukier. Dodać mąkę, ekstrakt i sok z cytryny. Zmiksować na najwolniejszych obrotach.
  • 2. Przygotować dwie duże blaszki, rozłożyć na nich papier do pieczenia, narysować koła o średnicy 22-23cm, wyłożyć na nie masę bezową. Piec do 60 minut w temp. 150-160st.
  • 3. Blaty po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, przed przełożeniem budyniem, blaty wystudzić.
  • 4. * Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia dwóch blatów jednocześnie, należy zrobić to pojedynczo. Należy składniki na blaty podzielić na dwie części i przed każdym pieczeniem przygotować świeżą masę bezową.
  • 5. *Blaty bezowe do tego tortu powinny być płaskie.
  • 6. Przygotować LEMON CURD: sparzyć cytryny, z dwóch sztuk zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok.
  • 7. Do garnka z podwójnym dnem wlać sok, wodę, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z cytryny. Całość dobrze rozmieszać. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • 8. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone w kawałki i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia.
  • 9. Dodać jajko i żółtka, dobrze rozmieszać.
  • 10. Garnek z masą zacząć ponownie podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 11. ZŁOŻENIE TORTU: spodni blat ułożyć na paterze, rozsmarować na nim połowę budyniu cytrynowego, przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować drugą część budyniu.
  • 12. ZDOBIENIE TORTU: dookoła brzegu ułożyć beziki, pozostałe pokruszyć i wypełnić nimi środek.
  • 13. Przed podaniem tort należy dobrze schłodzić. Ja włożyłam go na 3 godziny do zamrażalki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować