Torcik bezowy z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować BLATY BEZOWE: mocno schłodzone białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powolutku wsypywać cukier. Dodać mąkę, ekstrakt i sok z cytryny. Zmiksować na najwolniejszych obrotach.
2.Przygotować dwie duże blaszki, rozłożyć na nich papier do pieczenia, narysować koła o średnicy 22-23cm, wyłożyć na nie masę bezową. Piec do 60 minut w temp. 150-160st.
3.Blaty po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, przed przełożeniem budyniem, blaty wystudzić.
4.* Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia dwóch blatów jednocześnie, należy zrobić to pojedynczo. Należy składniki na blaty podzielić na dwie części i przed każdym pieczeniem przygotować świeżą masę bezową.
5.*Blaty bezowe do tego tortu powinny być płaskie.
6.Przygotować LEMON CURD: sparzyć cytryny, z dwóch sztuk zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok.
7.Do garnka z podwójnym dnem wlać sok, wodę, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z cytryny. Całość dobrze rozmieszać. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
8.Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone w kawałki i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia.
9.Dodać jajko i żółtka, dobrze rozmieszać.
10.Garnek z masą zacząć ponownie podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić.
11.ZŁOŻENIE TORTU: spodni blat ułożyć na paterze, rozsmarować na nim połowę budyniu cytrynowego, przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować drugą część budyniu.
12.ZDOBIENIE TORTU: dookoła brzegu ułożyć beziki, pozostałe pokruszyć i wypełnić nimi środek.
13.Przed podaniem tort należy dobrze schłodzić. Ja włożyłam go na 3 godziny do zamrażalki.
Komentarze