Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

0 (0 ocen)

Ot takie serducho wyczarowałam w Walentynki. Leciutki biszkopcik, bezy i słodki krem chałwowy z bakaliami. Idealny również na Dzień Matki lub urodziny. Bo nawet przez ciasto możemy pokazać swoje uczucia:-)

Składniki:

  • Biszkopt:
    Tortownica 21x22 cm (serce)
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka oleju
    Kilka kropel aromatu pomarańczowego
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Spody bezowe:
    3 białka
    1 szklanka cukru
    Szczypta soli
    1 kisiel truskawkowy (38 g)
    Czerwony barwnik
    Krem:
    330 ml mleka
    5 łyżek cukru
    2 cukry waniliowe (po 16g)
    4 żółtka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    250 g margaryny
    50 g mieszanki studenckiej (bakalii)
    2 łyżki wódki
    100 g chałwy waniliowej
    2 łyżki wody
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2497nk6 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka).
  • image-0de4l1f 2. Spody bezowe:
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem. Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą z nasadką gwiazdki napełniamy masą i obrysowujemy serce. Przygotowujemy dwa takie spody. Blaty pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy około 80 minut.
  • image-0rufvc7 3. Krem:
    W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy budyń ściereczką i studzimy.
  • image-0u6slqv 4. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy.
  • 5. Złożenie ciasta:
    Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje gdy jest schłodzone w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować