Torcik bezowy Dakłas (Dacquoise)

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Moja wersja bardzo słodkiego bezowego francuskiego ciasta na bazie białek, cukru, orzechów i migdałów przekładanego kawowym kremem.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Bezowe blaty:
    6 białek
    1,5 szklanki drobnego cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli
    80g orzechów nerkowca,
    80g łuskanych migdałów
    120g rodzynek

    Krem:
    300g serka mascarpone
    350ml śmietany 36%
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki cukru pudru
    kakao


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik bezowy dakłas (dacquoise) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dgt4ar 1. Orzechy, migdały i rodzynki zmiksować w malakserze do postaci drobnych kawałków.

  • image-1xp8hok 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać połowę cukru i dalej ubijać, dodać pozostałą ilość cukru i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Dodać mąkę, sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Wsypać połowę bakalii i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i każdą przełożyć do dwóch jednakowych form do pieczenia o średnicy 26cm. Piec jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 90minut, co 30min zamieniając formy miejscami (góra – dół)-
  • image-25qci0y 3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. Kawę rozpuścić w łyżce wrzątku a następnie wystudzić. Serek mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, kawę, resztę bakalii i dokładnie wymieszać szpatułką-
  • image-0ath6w0 4. Na pierwszy blat bezowy wyłożyć krem, przykryć drugim blatem i całość posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować