Torcik bezowy dakłas (dacquoise) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy, migdały i rodzynki zmiksować w malakserze do postaci drobnych kawałków.
2.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać połowę cukru i dalej ubijać, dodać pozostałą ilość cukru i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Dodać mąkę, sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Wsypać połowę bakalii i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i każdą przełożyć do dwóch jednakowych form do pieczenia o średnicy 26cm. Piec jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 90minut, co 30min zamieniając formy miejscami (góra – dół)-
3.Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. Kawę rozpuścić w łyżce wrzątku a następnie wystudzić. Serek mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, kawę, resztę bakalii i dokładnie wymieszać szpatułką-
4.Na pierwszy blat bezowy wyłożyć krem, przykryć drugim blatem i całość posypać kakao.
Komentarze