Torcik bezowy czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty bezowe:
Nastawić piekarnik na 180°C. Przygotować dwie okrągłe blaszki o średnicy 20 cm, wysmarować je cienko olejem, a dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania wsypywać powoli cukier. Ubijać, aż piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca 10-15 minut. Po tym czasie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze 2 minuty. Połowę masy przełożyć do jednej tortownicy, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od krawędzi. Do reszty masy dodać kakao i dokładnie zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na drugą blaszkę.
Blaszki włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić bezy w środku do całkowitego wystudzenia.
Masa kawowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie i przestudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem aż będzie bardzo gęsta i zwiększy objętość. Wlać kawę z żelatyną, wsypać zmieloną kawę i krótko zmiksować aż składniki kremu się połączą. Wsypać orzechy włoskie i wymieszać łyżką. Zostawić na blacie, w temp. pokojowej.
Warstwa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać śmietanę i wymieszać łyżką.
Składanie tortu:
Na talerzu położyć kakaowy blat bezowy. Posmarować go czekoladą wymieszaną z kwaśną śmietaną. Włożyć do lodówki na 5 minut. Następnie na warstwie czekoladowej rozłożyć masę kawową i przykryć jasnym blatem bezowym. Udekorować stopioną czekoladą i orzechami. Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Komentarze