Torcik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. I tu są dwie możliwości: suche składniki wmieszane mikserem na bardzo wolnych obrotach dadzą Wam biszkopt mniej puszysty, objętościowo mniejszy (forma 20 cm, na zdjęciach). Składniki wmieszane szpatułką, również bardzo delikatnie spowodują, że biszkopt będzie bardziej puszysty i wypełni formę 22 cm wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą bezpieczniejszą.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Poczekać aż biszkopt wystygnie . Nastepnie bierzemy oring duzy srednca 8-10cm i wycinamy kólka biszkopta i układamy na tależu. Póżniej dodajemy gotowy soso karmelowy(możemy zrobic) Banana kroimy na cienkie plastry pod kątem i układamy na sosie karmelowym. Na tak przygotowany torcik nakładamy bitą smietane może być gotowa ale lepsza jest robiona przez nas ale to wydłuża proces produkcji torcika:) ale jak to woli. Na w zasadzie gotyowy posupujemy startą czekoladą mleczną oraz listek mięty na szczyt. Do dekoracji talerza możemy użyc sosu czekoladowego (czekolada roztopiona nad kąpielą wodna z odrobiną mleka może być nawet smietanka do kawy) lub gotowego. Oraz sosu truskawkowego (kilka zblędowanych truskawek z syropem woda zagotowana z cukerem propocja 1:1)
Smacznego:)
Porady
Torcik nie musi być okragły może mieć kształt kwadratowy albo jaki tylko chcecie:)
Komentarze