Torcik bananowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

To proste ciasto które często gości na moim stole i szybko z niego znika.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    - 4 jajka
    -szklanka cukru
    - łyżki oleju
    - szklanka mąki
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa :
    - margaryna
    - 2 żółtka
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 1 galaretka wiśniowa
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 5 bananów

Torcik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, olej oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec około 30 minut.
  • 2. Masa :

    Utrzyj margarynę, żółtka i cukier puder na puszystą masę. Stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę cytrynową ( wcześniej rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody ) oraz 5 dużych bananów startych na tarce o dużych oczkach. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Na wierzch wylać tężejącą czerwoną galaretkę.Można ozdobić owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy