Torcik bananowo - śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo pyszny i prosty torcik lub po prostu ciacho do kawy. Smakiem przypomina kopiec kreta

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    2 opakowania śmietany 30% ( w foli)
    2 śmietan fixy
    4 duże banany
    1/2 tabliczki łaciatej czekolady ( biało-czarnej)

    Dodatkowo gotowa polewa , ozdoby

Torcik bananowo - śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić razem z cukrem na sztywną pianę.
    Dodać resztę składników- dokładnie zmiksować.
    Przelać masę do tortownicy , piec biszkopt 30/35 min.
  • masa 2. Śmietanę przelać do pojemnika , miksować ok 2 min powoli dodawać śmietan fix- ubić na sztywną masę.
    Dodać pokrojone w kostkę banany i startą czekoladę-delikatnie połączyć składniki.
  • torcik 3. Przestudzony biszkopt przekroić na 3 warstwy , przełożyć kremem , wierzch oblać polewą , udekorować.
    Gotowy torcik wstawić do lodówki na ok 30 min.

Porady

Biszkopt do tego torciku możemy także zrobić czekoladowy z dodatkiem kakao , a wierzch posypać tylko cukrem pudrem lub oblać polewą z białej czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy