Torcik arbuzowy z biszkoptu, aksamitnego kremu serowego, masy z miąższu i świeżych kulek arbuza.
30 min
Składniki:
Biszkopt
• 3 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej
Masa serowa
• 250 g serka mascarpone lub innego śmietankowego
• 250 ml słodkiej śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki żelatyny
Masa arbuzowa
• 1,5 kg miąższu arbuza bez pestek
• wydrążone kulki z arbuza do dekoracji ok. 30 sztuk
• 1 galaretka truskawkowa
• 3 łyżki żelatyny
Torcik arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
• Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
• Wrzucić żółtka, ubić tylko do połączenia składników.
• Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
• Masę wlać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec w temperaturze 170 st.C przez 20 minut.
• Po upieczeniu wyjąć papier z tortownicy, boki posmarować delikatnie olejem, wystudzony biszkopt położyć z powrotem do tortownicy.
2.Masa serowa
• Żelatynę zalać zimną wodą i zamieszać.
• Śmietankę ubić z cukrem na sztywno.
• Dodać serek i dalej ubijać, aż masa zrobi się gładka.
• Na koniec żelatynę podgrzać w mikrofali przez 30 sekund, zamieszać i dodać do masy serowej, bardzo szybko przemieszać mikserem i od razu wylać na biszkopt. Trzeba to robić bardzo szybko, bo masa tężeje.
• Wstawić do lodówki.
Masa arbuzowa
• Żelatynę zalać zimną wodą i zamieszać.
• Połowę arbuza zmiksować i zagotować z pozostałym miąższem.
• Wymieszać z galaretką i żelatyną, aż się rozpuszczą ale już nie gotować.
• Wystudzić i tężejącą wylać na masę serową
• Na wierzchu ułożyć wydrążone kulki arbuza i wstawić torcik do lodówki.
Komentarze