Torcik "ARBUZ"

0 (0 ocen)

Mięciutki biszkopt kryje w sobie delikatną piankę na bazie kremówki i galaretki. Jest pyszna. Nie za słodka, lekko kwaskowa, rozpływająca się w ustach. Rolę pestek pełnią malutkie rodzynki.

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    zielony barwnik spożywczy

    Masa:

    galaretka czerwona (najlepiej wiśniowa)
    mała śmietana 18%
    sok z 1/3 cytryny
    garść małych rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik "arbuz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy cukier. Znów ubijamy. Wlewamy żółtka. Miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, delikatnie mieszamy.

    Odkładamy 3 łyżki ciasta do oddzielnej miseczki.

    Do reszty dodajemy ciut barwnika zielonego, a do tej części w miseczce- więcej, by kolor był żywszy.

    Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Mocno zielonym ciastem robimy wzorki i wylewamy na nie jaśniejsze ciasto.

    Pieczemy w temp 180st.
  • 2. Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody. Chwilkę studzimy. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i miksujemy ok 5 minut aż nabierze dużo pęcherzyków powietrza. Gdy zacznie delikatnie tężeć wtedy wrzucamy rodzynki.

    Niewielką salaterkę na sałatki wykładamy folią, obsypaną odrobiną mąki. Przekładamy tam upieczony biszkopt. I wylewamy tężejącą masę.

    Wstawiamy do lodówki.

    Przed podaniem przekręcamy salaterkę nad talerz i ostrożnie usuwamy folię.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować