Torcik a'la ptasie mleczko

0 (0 ocen)

Dzieciaki wylizywały talerze :)

Składniki:


  • 3 jogurty naturalne po 150g każdy

    łyżka cukru bądź inne słodziwo

    1 opakowanie galaretki w wybranym smaku

    3 łyżeczki gorzkiego kakao

    2 łyżki żelatyny

    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)

    łyżeczka masła extra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik a'la ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Studzimy. Dodajemy 1 opakowanie jogurtu. Dokładnie mieszamy.

    Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody.Studzimy, ale nie pozwalamy aby żelatyna stężała.

    2 pozostałe jogurty przekładamy do osobnych misek.

    Do pierwszego jogurtu dodajemy cukier i połowę rozrobionej żelatyny. Mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły.

    Do drugiego jogurtu dodajemy kakao oraz resztę żelatyny. Również dokładnie mieszamy.

    Szykujemy naczynie na torcik. Najpierw przelewamy jasną warstwę, którą schładzamy w zamrażalniku. Gdy będzie dość stężała, wlewamy kakaową warstwę, którą także odstawiamy do zamrażalnika aby stężała. Na końcu wylewamy masę z galaretką i wszystko razem chłodzimy, aby dokładnie stężało.

    Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy masło i topimy wszystko w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu by czekolada dokładnie połączyła się z masłem. Gdy się stopi, wylewamy na schłodzony deser. Gorąca czekolada lekko rozpuści wierzchnią warstwę. Możemy wtedy przejechać lekko łyżką po wierzchu tworząc fantazyjne wzory.

    Gdy już skończymy z polewą, wstawiamy wszystko do lodówki aby się schłodziło i polewa zgęstniała.

Porady

6 porcji 1 porcja: 145kcal, białko:5g, węglowodany:21g, tłuszcz:6g

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować