Toprt orzechowo-budyniowy:)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort przygotowałam na urodziny mojej siostry:) Zachwycił wszystkich , nie tylko wyglądem ale i smakiem:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    -5 jaj
    -3/4 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    -5 jaj
    -3/4 szklanki cukru
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżeczka do pieczenia
    -1 łyżka kakao

    Masa budyniowa:
    -1/2 litra mleka
    -1 cukier waniliowy
    -3 łyżki cukru
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 margaryna

    Masa orzechowa
    -20 dag zmielonych orzechów włoskich
    -1/2 szklanki mleka
    -1 i /2 kostki margaryny (najlepiej "Palma")
    -1 szklanka cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -kieliszek wódki ( niekoniecznie )

    Dodatkowo :
    -2 galaretki wiśniowe
    -1 puszka brzoskwiń
    -prażone orzechy do dekoracji
    -herbata z cytryną do nasączenia biszkoptów
    -dżem wiśniowy
    -owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Toprt orzechowo-budyniowy:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Blachę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć na niej brzoskwinie, zalać zimną galaretką. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia (dzięki czemu biszkopt będzie bardziej puszysty). Drewnianą łyżką wymieszać masę z przesianą mąką.Piec 25-30 min w temp. 170-180 stopni C.
    Biszkopt ciemny:
    Przygotowujemy tak samo jak jasny biszkopt..z tym że mąkę mieszamy dodatkowo z kakaem. Każdy biszkopt przekrawamy na pół.
  • 3. Masa budyniowa:
    Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z mąkami oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń. Gotujemy. Ostudzony miksujemy z margaryną.
  • 4. Masa orzechowa:
    Zmielone orzechy zalać 1/2 szklanki wrzącego mleka. Parzyć aż orzechy napęcznieją i wchłoną całe mleko. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać ostudzone orzechy i wódkę . Wymieszać.
  • 5. Każdy biszkopt ponczujemy herbatą.
    Przełożenie tortu:
    Ciemny biszkopt, 1/2 masy budyniowej, jasny biszkopt, dżem wiśniowy, ciemny biszkopt, masa orzechowa, jasny biszkopt.
    Wierzch tortu smarujemy 1/2 masy budyniowej. Na to ostrożnie wykładamy zastygniętą galaretkę z brzoskwiniami. Dekorujemy dowolnie wedle uznania:)

Porady

Galaretkę proponuję przygotować dzień wcześniej wtedy bardzo fajnie zastygnie i łatwo ją wyłożymy na tort:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować