Tomaszki mazowieckie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 22 lata. Z zawodu jestem fryzjerką. W wolnych chwilach gotuję i ponoć całkiem nieźle mi to wychodzi.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 3 jajka
    ● 2 szklanki mąki pszennej
    ● 3 łyżki margaryny lub masła
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● 1/2 pęczka pietruszki
    ● 15 dag żółtego sera
    ● sól
    ● ostra papryka w proszku
    ● tłuszcz do smarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tomaszki mazowieckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy
    w osolonej wodzie, odparowujemy
    i jeszcze
    gorące przepuszczamy przez
    maszynkę.
    Szybko mieszamy z mąką, tłuszczem,
    2 jajkami, posiekaną zieleniną
    i szczyptą soli. Zagniatamy
    elastyczne ciasto i rozwałkowujemy
    na grubość ok. 2 cm.
  • 2. Jajko lekko rozbijamy widelcem,
    ser ścieramy na tarce.
    Z ciasta szklanką wykrawamy
    krążki, smarujemy rozmąconym
    jajkiem i posypujemy żółtym
    serem oraz papryką. Układamy
    na natłuszczonej blasze i pieczemy
    na złoty kolor ok. 20 minut
    w temperaturze 200-220 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować