Tom Kha Kai Chicken

5 (152 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Po pobycie w Tajlandii starałem się przypomnieć sobie Tajskie smaki i przełożyć to na Polską dostępną dla wszystkich potrawę.Tak powstał Tom Kha Kai Chicken.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób :
    6 podudzi z kurczaka
    2 marchewki
    1 cebula
    zielona fasolka szparagowa 150 dkg
    mleko kokosowe 400 ml
    liść kaffiru
    trawa cytrynowa 2 łyżeczki
    sos sweet chilli - 1 łyżeczka (2-3) na ostro
    liście bazyli , limonka do dekoracj
    sos sojowy do smaku
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tom kha kai chicken - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia umyć i dokładnie wysuszyć następnie podsmażyć (dusić) na oliwie aż mięso będzie rumiane ok. 25 min.
    Następnie kroimy marchew w plastry a cebule w pióra i dusimy na patelni.
    W międzyczasie w oddzielnym garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe i dodajemy 2 łyżeczki trawy cytrynowej , liść kaffiru oraz łyżeczkę sosu sweet chili. Wszystko razem mieszamy a naszym mlekiem zalewamy warzywa na patelni ,następnie dodajemy fasolkę szparagową i dusimy ok 10 min mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy podudzia obracając je co jakiś czas aby w całości przesiąkły naszym słodko - kwaśnym sosem. Wszystko razem dusimy ok 15 min aż sos nam lekko zgęstnieje.
    Danie podajemy z brązowym ryżem lub makaronem pełne ziarno dekorujemy liśćmi bazylii ,limonką oraz doprawiamy sosem sojowym do smaku !
    Bon Appetit !

Porady

Jeżeli ktoś preferuje na ostro można dodać 2-3 łyżeczki sosu sweet chilli , Polecam również wersję z piersią z kurczaka lub indyka. Danie tak proste jak i zdrowe zalecane szczególnie dla kobiet karmiących na diecie bezmlecznej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować