Tołpyga jest rybą podobną do karpia choć mniej tłustą przyrządzona w podany sposób jest pyszna i stanowi urozmaicenie codziennego menu, doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami.
2 godz.
Składniki:
40 dag świeżego fileta tołpygi ze skórą
2 marchewki
1 por
4 plasterki cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki kolendry
pieprz syczuański
sól do smaku
1 woreczek do pieczenia ryb
Sos:
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołowego
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki pszennej
Sok z ½ cytryny
1 żółtko
½ szklanki śmietany kremówki
Szczypta cukru
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże Porcje, posypać solą i roztartym pieprzem syczuańskim równomiernie, oliwę wymieszać z octem balsamicznym oraz kolendrą , natrzeć mieszanką rybę, ułożyć na każdym filecie po dwa plasterki cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny.
2.Obraną marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki, zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut.
3.Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę. Następnie wlać gorący bulion zamieszać doprawić szczypta cukru i pieprzu, dodać sok z cytryny , i posolić do smaku , na koniec wlać śmietankę i podgrzać ale nie gotować! Żółtko włożyć do miseczki rozrobić z niewielką ilością sosu , po chwili dodać do rondelka i całość wymieszać. Upieczoną rybę wyłożyć na talerze przed podaniem polać sosem.
Komentarze