Tołpyga w Panierce

4.5 (157 ocen)

Nie przepadam za rybami smażonymi.Lecz jednak od czasu do czasu skuszę się na smażoną rybkę :-)

Składniki:

  • Tołpyga świeża (dwa płaty ze skórą miałam ponad pół kilograma)
    1 jajo kurze
    1/2 szklanki olej do smażenia
    1/2 szklanka bułka tarta
    1 plaster cytryny
    sól,pieprz (wg.uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tołpyga w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy-osuszamy,następnie solimy,pieprzymy i skrapiamy cytryną.Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • 2. Do jednego naczynia lub talerza wsypujemy bułkę tartą a do drugiego wbijamy jajo i rozmącamy.
  • Tołpyga w Panierce 3. Na patelni rozgrzewamy olej.Potem rybę panierujemy najpierw obtaczamy ją w jaju następnie w bułce i wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogni z obu stron na złoty kolor.....

    Podajemy np. z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty...

Porady

Jeśli płaty są zbyt duże to dzielimy na mniejsze porcje :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować