Podstawą tego słynnego węgierskiego dania jest mięso pokrojone w szerokie i długie paski. Reszta jest kwestią pomysłu. Ja prezentuje tokań z dziczyzny.
Składniki:
600 g szynki z dzika
2 łyżki smalcu z dzika
50 g tłustego boczku lub słoniny
2 cebule
4 ząbki czosnku
łyżka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól morska
pieprz kolorowy świeżo mielony
majeranek
kminek mielony
imbir mielony
2 - 3 papryki kolorowe
kilka grzybów najlepiej leśne, ewentualnie pieczarki
250 ml bulionu mięsnego
100 ml białego wina
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
opcjonalnie łyżka mąki
200 g ogórków konserwowych
Tokań z dziczyzny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w poprzek włókien w plastry, a następnie w grube paski. Podsmażamy na smalcu pokrojony boczek/słoninę, dodajemy mięso i smażymy na ostrym ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, grzyby i smażymy chwilę. Odstawiamy rondel, posypujemy papryką, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, sól, przyprawy i pokrojoną w paski paprykę. Mięso podlewamy małą ilością wywaru i winem. Dusimy pod przykryciem około 45 minut. Podczas duszenia dolewamy wywar, jeśli wyparuje. Zagęszczamy sos śmietaną zagęszczoną mąką (jeśli śmietana jest bardzo gęsta nie musimy dodawać mąki). Dusimy jeszcze 25 minut. Dodajemy do sosu ogórki pokrojone w paseczki i podgrzewamy. Podajemy z haluszkami lub kaszą pęczak.
Komentarze