Tokań z dziczyzny

0 (0 ocen)

Podstawą tego słynnego węgierskiego dania jest mięso pokrojone w szerokie i długie paski. Reszta jest kwestią pomysłu. Ja prezentuje tokań z dziczyzny.

Składniki:


  • 600 g szynki z dzika
    2 łyżki smalcu z dzika
    50 g tłustego boczku lub słoniny
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    łyżka mielonej słodkiej papryki
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól morska
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    majeranek
    kminek mielony
    imbir mielony
    2 - 3 papryki kolorowe
    kilka grzybów najlepiej leśne, ewentualnie pieczarki
    250 ml bulionu mięsnego
    100 ml białego wina
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    opcjonalnie łyżka mąki
    200 g ogórków konserwowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tokań z dziczyzny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w poprzek włókien w plastry, a następnie w grube paski. Podsmażamy na smalcu pokrojony boczek/słoninę, dodajemy mięso i smażymy na ostrym ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, grzyby i smażymy chwilę. Odstawiamy rondel, posypujemy papryką, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, sól, przyprawy i pokrojoną w paski paprykę. Mięso podlewamy małą ilością wywaru i winem. Dusimy pod przykryciem około 45 minut. Podczas duszenia dolewamy wywar, jeśli wyparuje. Zagęszczamy sos śmietaną zagęszczoną mąką (jeśli śmietana jest bardzo gęsta nie musimy dodawać mąki). Dusimy jeszcze 25 minut. Dodajemy do sosu ogórki pokrojone w paseczki i podgrzewamy. Podajemy z haluszkami lub kaszą pęczak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować