tofurnik na orzechowym spodzie

4.49 (166 ocen)

  • 40 min

Tradycyjny sernik "pochłania" ponad kilogram twarogu, ok. 10 jajek i kostkę masła. Czy zatem możliwe jest, aby upiec sernik bez.... sera, jajek i masła? Jak najbardziej! Oto wegański tofurnik.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na spód:

    ok. 170g herbatników (np. SAN holenderskie)
    4 duże łyżki masła orzechowego (np. Primavika bez soli i cukru)
    2-3 łyżki oleju
    1 łyżka cukru

    Składniki na masę serową:

    600g tofu
    350ml roślinnego mleka
    1 op. budyniu o smaku waniliowym (+ 1 duża łyżka cukru)
    1/3 szkl. cukru brązowego/trzcinowego
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki soku z cytryny

    Przybranie:

    polewa deserowa (np. Dr. Oetker)
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Tofurnik na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu:

    Herbatniki dokładnie kruszymy. Dodajemy do nich masło orzechowe, olej, cukier i bardzo dokładnie łączymy wszystko mikserem lub za pomocą rąk. Mieszanka jest gotowa, gdy po zaciśnięciu herbatników w pięści są one sklejone i nie rozpadają się.
  • 2. Przygotowanie masy serowej:

    Na mleku (u mnie sojowym) gotujemy budyń z dodatkiem cukru (1-1,5 łyżki). Odstawiamy do ochłodzenia.
  • 3. Tofu, cukier brązowy i waniliowy oraz sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą miksera lub blendera. Następnie dodajemy do masy wystudzony budyń i miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • spód do ciasta 4. Przygotowanie formy, pieczenie, przybranie:

    Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Formę natłuszczamy lekko olejem. Następnie wysypujemy mieszankę na spód i dokładnie dociskamy ją do dna formy. Na spód wykładamy masę serową i wyrównujemy.
  • pieczenie tofurnika 5. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godzinę, aż góra się porządnie zarumieni.
  • udekorowany tofurnik 6. Wystudzone ciasto dekorujemy polewą i posypujemy płatkami migdałów. Gotowy tofurnik wkładamy do lodówki.

Porady

Tofurnik smakuje lepiej po "leżakowaniu" w lodówce przez min. kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować