Tofucznica - jajecznica z tofu

4.5 (2 ocen)

  • 15 min

Tofucznica to daleka krewniaczka jajecznicy. Obie potrawy mają podobny wygląd, aromat, konsystencję i na tym podobieństwa się kończą. Tofucznica jest potrawą wegańską, przygotowaną z tofu naturalnego i kilku przypraw. Tofucznicę robiła również z cebulką, pomidorami, szpinakiem i pieczarkami.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (porcja dla 1 osoby):
    100 g tofu naturalnego
    1 dymka ze szczypiorkiem
    1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
    1/4 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)
    1/8 łyżeczki kurkumy w proszku
    1/8 łyżeczki curry
    1/3 szkl. wody
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tofucznica - jajecznica z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tofucznica 1. Tofu rozgnieść widelcem na niewielkie kawałki.
    Pokroić dymkę, część szczypiorku pozostawić (do dekoracji), a resztę podsmażyć na oleju.
    Dodać tofu, płatki drożdżowe, czarną sól, kurkumę, curry i wodę. Dokładnie wymieszać, smażyć aż większość wody odparuje.
    Tofucznicę podawać udekorowaną szczypiorkiem, z pomidorem i dobrym chlebem na zakwasie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tofu

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować