Ostra papryczka, imbir i limonka to podstawa mojego dzisiejszego obiadu. Idealnie skomponowały się z grillowanym tofu, cukinią i ziarnami amarantusa. Lekki, szybki i zdrowy obiad podano!
40 min
Składniki:
200 g tofu naturalnego
1/2 szklanki amarantusa
3/4 szklanki wody
1/2 ostrej papryczki
imbir (5 cm)
1 limonka (skórka i sok)
gałązka tymianku
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 cukinia
5 małych marchewek
por – biała część (10 cm)
1/4 pęczka pietruszki
1/4 pęczka szczypiorku
1/4 pęczka mięty
4 małe pomidorki (żółte i czerwone)
sól
Tofu z grilla z pikantną cukinią i sałatką z amarantusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Amarantus zalej wodą i gotuj przez 15 minut.
2.Przygotuj marynatę. Posiekaj drobno papryczkę i imbir. Połącz połowę papryczki i imbiru ze skórką i sokiem z połowy limonki. Dodaj listki tymianku, sos sojowy i olej (3 łyżki). Wymieszaj.
3.Pokrój tofu w równe plastry, zanurz je w marynacie (obtocz dokładnie). Odstaw na kilka minut.
4.Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim imbir, papryczkę i pokrojony por. Posól. Dodaj pokrojone w plasterki marchewki i cukinię. Skrop wszystko sokiem z drugiej połówki limonki. Duś, aż warzywa będą miękkie.
6.Ugotowany amarantus przestudź lekko (wyłóż na płatki talerz i rozprowadź, aby nie powstały grudki). Wymieszaj go z pozostałą marynatą, dodaj posiekane zioła (pietruszkę, miętę i szczypiorek) i pokrojone pomidorki.
7.Wyłóż danie na talerz, posyp listkami mięty i podawaj.
Komentarze