TOFIK

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealne ciasto na każdą imprezę oraz do popołudniowej kawy. Pyszne kruche ciasto z cudownie słodką masą kajmakową to raj dla każdego podniebienia, każdego smakosza słodkości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    4 szklanki mąki
    45 dkg margaryny
    1 mały proszek do pieczenia
    4 żółtka

    Na masę:

    1 puszka mleka słodkiego skondensowanego
    2 kostki masła

    Na bezę:
    4 białka
    1 szklanka cukru kryształu
    2 cukry waniliowe
    1 opakowanie płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Tofik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tofik 1. Wszystkie składniki ze sobą posiekać, i podzielić na 3 części włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
    Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Tofik 2. 1 część ciasta rozwałkować na papieże i włożyć do brytfanki o wymiarach 20 x 42 i wyłożyć na ciasto 1 część bezy, tak postępować z kolejnym ciastem.
  • Tofik 3. Dodatkowo 3 ostatnie ciasto posypać przed włożeniem do piekarnika płatkami migdałowymi, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 - 20 minut.
  • Tofik 4. Mleko skondensowane gotujemy przez 3 godziny, studzimy i ucieramy z masłem.
  • Tofik 5. Każdy placek kolejno przekładamy masą kajmakową, na wierzchu kładziemy placek posypany migdałami.

Porady

Mleko najlepiej ugotować sobie dzień wcześniej, można również wykorzystać gotową masę kajmakową, ale z ugotowaną smakuje zdecydowanie lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować