tofijka- ciasto bez pieczenia

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Szybkie do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 paczki herbatników po 85 g
    2 paczki krakersów solonych po 100 g (trochę mi zostało)
    puszka masy krówkowej orzechowej lub zwykłej

    Masa :

    2 opakowania budyniu waniliowego na 1/2 l mleka
    3 i 1/2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny
    rodzynki, siekane orzechy laskowe
    Na piankę:
    330 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej
    kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady
    po 3 kostki startej czekolady białej i gorzkiej
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Tofijka- ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z proszku budyniowego, cukru i mleka gotujemy budyń. Do gotującego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy na ogniu aż składniki się połączą. Dodajemy orzechy i sparzone wrzątkiem rodzynki.
  • 2. Blaszkę wyścielamy papierem. Wykładamy warstwy ciasta: herbatniki - 1/2 masy krówkowej - krakersy - 1/2 masy budyniowej gorącej - herbatniki- dryga połowa masy budyniowej-krakersy - masa krówkowa - herbatniki - odczekać przed wyłożeniem pianki aż ciasto ostygnie, inaczej się stopi!!!!- pianka-starte czekolady
  • 3. pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić aż zacznie tężeć. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i posiekaną czekoladę. Poczekać aż zacznie gęstnieć i wylać na wierzch zimnego ciasta.

Porady

Najlepsze na drugi dzień, wtedy ciastka odmiękną, a masa stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Krakersy Masa krówkowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować